Rijden bij slecht weer header

Rijden bij slecht weer: onze tips voor een veilige rit

Wanneer het weer slechter wordt, gaan de wegen en je rijgedrag erop achteruit! Volg onze tips voor een veilige rit en pas je rijgedrag aan wanneer de risico’s groter worden.

Pas vanaf het najaar je rijgedrag aan

Wacht niet tot de winter om je wagen te laten nakijken: Zijn je ruitenwissers in goede staat? Zijn je banden correct opgepompt? Bij twijfel is het misschien tijd voor een kleine check-up bij je garagist. Hij is best geplaatst om je raad te geven over welke kleine verbeteringen je kan aanbrengen om ongevallen bij herfstweer te vermijden.

Regen, onze natte vijand

Julie staat om het punt met de auto te gaan winkelen als plots de regen bij bakken uit de lucht valt. Voorzichtig als ze is, stelt ze haar autoritje uit en vraagt zich af wanneer ze dan wél zal kunnen vertrekken. Want wat als er iets gebeurt? Julie is misschien een beetje een angsthaas maar ze heeft wel gelijk: regen zorgt er niet alleen voor dat onze ogen vermoeid raken, hij vergroot onze remafstand met maar liefst 30 %! Hieronder enkele tips om risicosituaties bij regenweer te voorkomen:

 • Controleer de spanning en de groeven van je banden. Op een nat wegdek hebben je banden minder grip, wat het risico op een ongeval vergroot. Dat kan je voorkomen met correct opgepompte banden die in goede staat zijn.
 • Wees klaar om te reageren in geval van aquaplaning. Bij hevige regen kunnen grote waterplassen ontstaan waardoor je banden geen optimale grip meer hebben. Om dat te vermijden: rij een beetje onder de toegelaten maximumsnelheid, schakel je cruise control uit, en wanneer je begint te slippen, los dan het gaspedaal.
 • Over het algemeen: vertraag en rem zachtjes.

Als je auto de mist ingaat, letterlijk

Arthur heeft er een leuke avond onder vrienden opzitten en rijdt naar huis. Op zijn terugweg komt er echter een dikke mist opzetten. En nu? Niet alleen haat Arthur dit horrorachtige sfeertje, hij voelt zich ook echt niet op zijn gemak achter het stuur.

Panikeren is echter nergens voor nodig want bij mistig weer hebben wij volgende tips voor Arthur:

 • Gebruik je mistlampen en niet de grote lichten. Niet alleen is dit verboden, maar je zou er ook door verblind kunnen raken.
 • Wees vooruitziend en controleer de staat van je knipperlichten. Eén kernwoord: zichtbaarheid!
 • Rij je op een snelweg ? Rij dan rustig door en verlaat de autostrade bij de de volgende afrit.
  Ga echter nooit, maar werkelijk nooit-nooit, op de pechstrook staan wachten.

En wat als het pijpenstelen regent?

Ana is een uitstekende bestuurder. Zij trotseert probleemloos regen, storm of mist want zij weet perfect wat haar wagen aankan. Ze is dan ook erg trots haar wagen veilig te parkeren na een lange rit door een hels weertje. Bij haar terugkeer ontdekt ze echter iets dat ze niet had voorzien: een boomtak uit het nabijgelegen bos is op haar auto gevallen en heeft de carrosserie beschadigd. Wat kan Ana doen om dergelijke situaties te voorkomen? Een volgende keer kan ze haar auto parkeren:

 • in een overdekte ruimte: bij hevige regen, hagel of eventuele steenslag staat je wagen veilig.
 • uit de buurt van bomen: bij onweer of hevige rukwinden kunnen er takken op je wagen vallen en hem beschadigen.
 • op een effen en niet-overstroombaar terrein: dat geldt vooral op plattelandswegen. Bij een grondverschuiving zou het wel eens kunnen dat je je wagen niet meer op dezelfde plaats terugvindt!

Conclusie: draag voorzichtigheid hoog in het vaandel. Vertraag, rem zachtjes en wees extra waakzaam. En als het weer echt té slecht is, ga dan gewoonweg niet de baan op en werk thuis of gebruik het openbaar vervoer.

We wensen je een veilige rit!

Heb je toch het onderspit moeten delven tegen het slechte weer?

Ontdek de verschillende opties van je AXA-autoverzekering om je te helpen bij ongemakken.

Gratis eerste hulp

Welke dekking je ook hebt, wij organiseren en vergoeden het slepen van je beschadigde wagen naar de dichtstbijgelegen garage.

Nature Protect: een schild tegen natuurkrachten!

Slecht weer is in België geen uitzondering en veroorzaakt steeds meer schade aan wagens, zelfs wanneer ze stil staan. Daarom heeft AXA Nature Protect in zijn aanbod opgenomen, een optie die je wagen beschermt tegen natuurkrachten zoals hagel, storm, overstroming, steenslag, grondverschuiving, enz. In enkele woorden Nature Protect dat is:

 • een forfaitaire en vaste jaarpremie
 • een dekking zonder eigen risico als je de herstelling van de schade toevertrouwt aan een van onze geconventioneerde garages
 • de zekerheid dat je gedekt bent bij totaalverlies

Klaar om het slechte weer te trotseren aan het stuur? Neem dan contact met ons op en ontvang een aanbod op maat.

De autoverzekering bestaat in verschillende formules, aangepast aan je behoeften en situaties.

Bron: www.axa.be